Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Νέο υποκατάστατο κατά της ηρωίνης


 Ο ΟΚΑΝΑ προτείνει να χορηγούν το φάρμακο στους χρήστες συμβεβλημένοι ιατροί
Του Σπυρου Καραλη
Αλλαγές στο πρόγραμμα υποκατάστασης οπιοειδών εισηγείται στο υπουργείο Υγείας ο ΟΚΑΝΑ παραχωρώντας τη δυνατότητα χορήγησης φαρμακευτικού σκευάσματος υποκατάστατου της ηρωίνης (Suboxone) σε ιδιώτες γιατρούς.
Η πρόταση ΟΚΑΝΑ, που αναμένεται να προκαλέσει πολλές συζητήσεις, έρχεται τη στιγμή κατά την οποία το ισχύον πρόγραμμα χορήγησης υποκατάστατων που εφαρμόζεται εδώ και δώδεκα χρόνια στην Ελλάδα, έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικό, με τεράστιες λίστες αναμονής (πάνω από 5.000 τα τελευταία χρόνια) και ζωές νέων ανθρώπων να χάνονται περιμένοντας για χρόνια την ένταξη στο σωτήριο πρόγραμμα.
Συνωστισμός
Στο ίδιο το σκεπτικό της εισήγησης του ΟΚΑΝΑ που έχει στη διάθεσή της η «Κ» τονίζονται τα από καιρό εμφανή συμπτώματα συμφόρησης και υδροκεφαλισμού από τα οποία πάσχει το σύστημα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΚΑΝΑ (Νοέμβριος 2008), 5.213 ασθενείς σε ολόκληρη τη χώρα συνωθούνται για μια θέση στα προγράμματα υποκατάστασης, εκ των οποίων οι 3.553 είναι στην Αττική, 935 στη Θεσσαλονίκη και 724 στις υπόλοιπες περιοχές. «Με την πρότασή μας εκτιμούμε ότι θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα της αναμονής δεκάδων εξαρτημένων ανθρώπων» υπογράμμισε μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Γιώργος Φωτεινόπουλος.
Το Πρόγραμμα Ελεγχόμενης Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης Ουσιοεξαρτημένων (Π.ΕΔ.Π.Ο.), όπως ονομάζεται, θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το ισχύoν πρόγραμμα, θα ελέγχεται από τον ΟΚΑΝΑ και θα υλοποιείται από ιδιώτες γιατρούς (παθολόγους, ψυχίατρους, νευρολόγους, γενικούς γιατρούς), συμβεβλημένους με τον ΟΚΑΝΑ, οι οποίοι θα έχουν λάβει άδεια «Θεραπευτού Εξαρτήσεως από Οπιοειδή» μετά από παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος βραχυχρόνιας διάρκειας και μετά από εξετάσεις. Οι ιατροί θα προσλαμβάνονται στον ΟΚΑΝΑ με ετήσια σύμβαση μη αποκλειστικής απασχόλησης για να αναλαμβάνουν τη θεραπεία είκοσι έως τριάντα ασθενών από το Πρόγραμμα Υποκατάστασης, κατά προτεραιότητα σε γεωγραφικές περιοχές με τις μεγαλύτερες λίστες αναμονής.
Οι γιατροί θα συνταγογραφούν ως υποκατάστατο το σκεύασμα βουπρενορφίνης-ναλοξόνης, θα φροντίζουν για την ψυχολογική τους υποστήριξη και θα ελέγχουν αν οι ασθενείς κάνουν παράλληλη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.
Οι έλεγχοι θα γίνονται, είτε από εγκεκριμένα από τον ΟΚΑΝΑ εργαστήρια είτε από τον ίδιο τον ιατρό.
Στους συμβεβλημένους με τον ΟΚΑΝΑ γιατρούς θα παραπέμπονται εξαρτημένα άτομα, που έχουν ήδη υποβληθεί σε θεραπεία τουλάχιστον για ένα εξάμηνο σε μονάδα και έχουν σταθεροποιηθεί, υπό την προϋπόθεση σε αυτό ότι συναινεί και η θεραπευτική ομάδα της μονάδας που συμμετέχουν. Το ποιοι θα παραπέμπονται στους ιδιώτες γιατρούς θα αποφασίζει το Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ, ενώ από την πλευρά του ο ασθενής θα έχει ορισμένες υποχρεώσεις και, προσερχόμενος στο πρόγραμμα υποκατάστασης, θα υπογράφει «Θεραπευτικό Συμβόλαιο». Σε περίπτωση που παραβιάσει κάποιους όρους του, θα κρίνεται η επαναφορά του στην αρχική μονάδα. Ασθενείς που λαμβάνουν μεθαδόνη και μετά εντάσσονται στο ΠΕΔΠΟ, εφόσον το χορηγούμενο υποκατάστατο δεν τους καλύπτει, θα επιστρέφουν στη μονάδα τους. Σε περίπτωση απουσίας γιατρού του ΠΕΔΠΟ, ο ασθενής θα λαμβάνει τη συνταγή από οποιοδήποτε άλλο ιατρό του ΠΕΔΠΟ ή από μονάδα του ΟΚΑΝΑ.
Τι είναι το Suboxone;
Το Suboxone (λευκά, εξαγωνικά, υπογλώσσια δισκία) περιέχει δύο δραστικές ουσίες, τη βουπρενορφίνη, η οποία δρα σαν οπιοειδές φάρμακο και τη ναλοξόνη, η οποία είναι ένας ανταγωνιστής των οπιοειδών (αναστέλλει τις επιδράσεις τους). Η βουπρενορφίνη, χρησιμοποιούνταν από τα μέσα της δεκαετίας '90 ως υποκατάστατο, γινόταν όμως, κατάχρηση (οι εθισμένοι διέλυαν τα δισκία και έπαιρναν τη ουσία σε ενέσιμη μορφή).
Το Suboxone περιέχει βουπρενορφίνη σε συνδυασμό με ναλοξόνη, μια δραστική ουσία που μπορεί να αποτρέψει την κατάχρηση του φαρμάκου. Ο χρόνιος χρήστης ηρωίνης που, αποκτά πρόσβαση στη βουπρενορφίνη, είναι αναγκασμένος για λόγους οργανικούς να διακόψει τη χρήση ηρωίνης. Δηλαδή, η βουπρενορφίνη παρεμποδίζει τη γέννηση τού ευφορικού αισθήματος που προκαλεί η ηρωίνη στον χρήστη. Παράλληλα η ναλοξόνη αποτρέπει την ενδοφλέβια χρήση.
Στην περίπτωση που ο χρήστης κονιορτοποιήσει και εγχύσει στις φλέβες του το σκεύασμα, η ναλοξόνη προκαλεί στερητικό σύνδρομο στον χρήστη. Με το νέο σκεύασμα ο ΟΚΑΝΑ εκτιμά ότι θα βοηθηθούν χιλιάδες χρήστες και θα μειωθούν οι κίνδυνοι από τη νοθευμένη ηρωίνη.

1 σχόλιο:

  1. pedes akouste me ligo sas parakalo.. ke egw exo thema me to kolo suboxon. gia to paratisete tha sas po na to kanete! mono me lonangal afiste ta trmal ke olla ta alla!! apla tis protes 6 mere na pernete 2 prwei 2 mesimeri 2 vradi. ke meta tis 7 meres elatoste sto ena.. ka paralila ama borite grapste lexontanil 6 ke to vasiko hipnosedon gia ipno alios den tha tin palepsete xoris ipno!!!!!! xereto ke kalo kouragio manges!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή